Telefon: +36 1 5500 192
Email: angolceg@ecocreative.hu
Ecocreatve Zrt.Ecocreatve Zrt.

GÉPJÁRMŰ REGISZTRÁCIÓ

Magyar rendszámú gépjárművel Angliában; angol rendszámú gépjárművel Magyarországon. Szabályok és büntetések.

Magyar gépjármű regisztráció Angliában magánszemély esetében.

Ha egyesült királyságbeli lakos (állampolgárságtól függetlenül angol lakcímmel rendelkező személy) akinek van NI száma, magyar rendszámú gépjárművet
hoz be a UK területére, azt kettő héten belül helyi nyilvántartásba kell vetetnie és brit rendszámot kell  kérnie rá.

Ha a magyar rendszámú gépkocsit tartózkodása kezdetén hozza be a  UK területére a magyar állampolgár, azt  legfeljebb 6 hónapig használhatja, illetve 12 hónapon belül angol nyilvántartásba kell vetetni. Aki egy évben több mint 185 napot kíván eltölteni az országban, ugyancsak köteles azonnal brit nyilvántartásba vetetnie gépjárművét.

Magyar rendszámú gépjármű nagy-britanniai nyilvántartásba vételéről bővebb információk

Ha a rendőrség közúti ellenőrzés keretében megállítja a magyar rendszámmal közlekedő gépjárművet, akkor a jármű vezetője köteles igazolni a magyar rendszám jogszerű használatát. Azaz azt, hogy 6 hónapon belül lépett a gépkocsival az ország területére (pl. kompjegy), maga a jármű vezetője sem él az országban 185 napnál hosszabb ideje, illetve, hogy a magyar szabályoknak megfelelően rendelkezik gépjármű-felelősségbiztosítással (zöldkártya) és a súlyadót rendben megfizette. A gépjármű-felelősségbiztosítás az esedékes biztosítási díj befizetését tanúsító magyar postai bizonylattal az Egyesült Királyságban nem igazolható.

Biztosítás

Az Egyesült Királyságban nyilvántartásba vett gépjárműre a UK területen elismert biztosítónál kell biztosítást kötni, továbbá gépjármű-adót (vehicle excise duty) kell fizetni utána. Továbbá három évesnél idősebb gépjármű esetében évente műszaki vizsgát (MOT) kell tenni.

Büntetések

A brit rendőrség elkobozhatja és megsemmisítheti azt a járművet, amelyről feltételezhető, hogy nem történt meg időben az angliai nyilvántartásba vétele vagy nem rendelkezik érvényes biztosítással.

Előfordul, hogy a brit rendőrség a biztosítás hiányára hivatkozva elkobozza a magyar rendszámmal közlekedő gépjárművet még akkor is, ha érvényes magyar gépjármű felelősség-biztosítással rendelkezik. Ez azért fordulhat elő, mert a rendőrség nem tudott meggyőződni arról, hogy valóban csak ideiglenesen, hat hónapnál kevesebb ideig tartózkodik a gépkocsi és vezetője az országban. Ezért nagyon fontos, hogy az országba érkezésünk dátumát mindig igazolni tudjuk egy kompjeggyel, vagy más módon, és tartsuk be a 2 hét (amennyiben rendlekezünk Ni számmal) vagy a  6 hónapos, illetve 185 napos korlátozásokat.

TANÁCSADÁS, KONZULTÁCIÓ, EGYEDI IGÉNYEK

Bármilyen egyedi igényt teljesítünk, legyen az ügyintézés, szállítás Angliában!
Személyes tanácsadást, konzultációt biztosítunk, ha angol adózással, bankszámlanyitással, egészségbiztosítással, vagy más angliai ügyintézéssel, kérdéssel kapcsolatban!

Keressen elérhetőségeinken!